Estonya’da E-Oturum (E-Residency) Nasıl Alınır?

E-Oturum (E-Residency) , tüm dünya vatandaşlarına Estonya devleti tarafından verilen dijital bir kimliktir. Bu kimlik ile Estonya hükümeti, tüm dünya girişimcilerine online olarak şirket kurabilme ve yürütebilmenin yolunu açmayı hedeflemektedir.

Estonya, E-Oturum’u (E-Residency) dünyada ilk defa uygulayan ülke olarak ,  şirket kurma başvurusunu online ortamda yapmanın önündeki engeli de aşmamıza olanak veriyor.

Estonya’da uzaktan online başvuru ile şirket kurmak için öncelikle oturum ve dijital imzanızın olması gerektiğini daha önceki 2 yazımda belirtmiştim. Bu yazımda bu işlemlerin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Estonya’da uzaktan,  şirket kurma başvurusu yapmayı düşünüyorsanız, ilk olarak daha önceki 2 yazımı okuyarak başlamanızı öneririm.

1-) Girişimciler için Cazibe Merkezi: Estonya

2-) Estonya’da Şahıs Şirketi Online Nasıl Kurulur?

Estonya hükümeti tüm dünyanın girişimci potansiyelini değerlendirmek için oturum sorununu da elektronik başvuru ile çözüyor. E-Oturum (E-Residency) ile ayrıca tüm işlemlerin online olarak daha güvenli bir şekilde yapılması da mümkün oluyor.

E-Oturum (E-Residency) ile Ne Yapabilirsiniz?

  • Dijital olarak tüm doküman ve sözleşmeleri imzalayabilirsiniz
  • İmzalı belgelerin doğruluğunu onaylayabilirsiniz
  • Dokümanlarınızı şifreli bir şekilde gönderebilirsiniz
  • Ve En Önemlisi Estonya’da  şirketinizi online başvuru ile uzaktan kurabilirsiniz. ( Geçerli bir Estonya adresi ve banka hesabınızın da olması gerektiğini unutmayın, bir sonraki başlıkta bu konuyu nasıl çözeceğiniz yazılı)
  • Şirketinizi dünyanın her yerinden yönetebilirsiniz.
  • E-bankacılık işlemleri ile uzaktan para transferleri işlemlerini yapabilirsiniz
  • Online ödeme servis sağlayıcıları ile irtibata geçebilirsiniz
  • Online olarak vergi beyanında bulunabilirsiniz. E-Oturumunuzu yapmış olmanız, vergi mükellefi ve kaydınızın yapılmış olduğu manasına gelmez. Çift vergilendirmeye maruz kalmamak için , bu konuda vergi uzmanlarından danışmanlık almanızı öneririm. Vergilendirme konusunda aşağıdaki başlıklarda belirtmiş olduğum ofis servis sağlayıcılarından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Danışmanlık  Alabileceğiniz Şirketler

1Office  Regus  LeapIN  eSparQNow  Prospera   B2baltics  Incorporate

Estonya’da Şirket Kurma Başvurusu için Geçerli bir Adres Nasıl Bulunur?

Şirketiniz fiziksel olarak Estonya’da olmayacaksa, Estonya’da sanal bir ofis kiralayarak adres sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Uzaktan  şirket kurma online başvurusunda gerekli olan adres beyanı genelde bu şekilde çözülmektedir.

Estonya’da sanal ofis kiralamak için aşağıdaki sitelerden birini güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. ( Herhangi bir fiziksel mekandan, sekreterlik ve diğer ofis hizmetlerinden yararlanmayacaksanız, yani tamamen şirket kurmak için gereken adres beyanı ise amacınız, sanal ofis tutarınız yıllık 200 Euro gibi düşük bir tutar olacaktır)

Estonya’da Sanal Ofis ile Adres Belirlemek için Hizmet Alabileceğiniz Firmalar

1Office  Regus  LeapIN  eSparQNow  Prospera   B2baltics  Incorporate

Estonya’da Şirket Kurarken Uzaktan Banka Hesabı Nasıl Açarsanız?

Banka hesabı açma konusunda aşağıda linklerini tekrar verdiğim ofis servis sağlayıcıları ile irtibata geçmenizde fayda var. Onlar aracılığı ile banka açma işlemlerini de yapmanız mümkün. Servis hizmet sağlayıcıları tüm hizmet kalemleri için ayrı bir tarifesi belirlemiş . Sadece banka açtırma işlemine ödeyeceğiniz tutar 350 Euro kadar olacaktır. Estonya’ya kendiniz gelip banka hesabı açmayı düşünseniz dahi, gelmeden önce bu ofis servis sağlayıcılardan danışmanlık hizmeti almanızı öneririm.

Estonya’da Banka Hesabı Açmak için Hizmet Alacağınız Firmalar

1Office  Regus  LeapIN  eSparQNow  Prospera   B2baltics  Incorporate

E-Oturum (E-Residency) Sahiplerine Verilen Akıllı ID Kart

Estonya’da E-Oturum ile Alacağınız Akıllı ID Kart ile Ne Yapabilirsiniz, Özellikleri Nelerdir?

  • Dijital kimlik tanımlama tespiti ve güvenli servislerde kimlik doğrulayabilirsiniz.
  • Tüm doküman ve sözleşmelere dijital imza atabilirsiniz.
  • Belgelerin doğruluğunu dijital olarak onaylayabilirsiniz.
  • Dosyalarınızı şifreleyebilirsiniz.
  • Dijital imzanızın el ile attığınız imzadan farkı yoktur, Estonya’da bir şirket olarak dünyanın her yerinde yüz yüze yapacağınız anlaşmalarda atacağınız imza ile dijital imza legal olarak aynı hükmündedir. Estonya’nın başlattığı e-oturumun ilerleyen yıllarda Avrupa genelinde kullanmak için gerekli düzenlemeler yapıldığını da bu arada hatırlatmak isterim.
  • Size verilecek olan ID kart 2048-bit şifrelemesini kullanıyor. ID Kartta bulunan mikroçip doğrulama için 2 güvenlik sertifikasına sahip. Birinci şifre PIN1 doğrulama amaçlı, ikinci şifre PIN-2 dijital imzada kullanılıyor. PIN1 4 haneli bir rakam iken PIN2, 5 rakamdan oluşuyor.
  • E-Oturum size herhangi bir vatandaşlık statüsü vermez. Türkiye’de bazı blog yazılarında E-Residency kelimesinin E-Vatandaşlık olarak çevrildiğini okudum. Böyle bir fiziksel vatandaşlık durumu kesinlikle olmayacaktır. Herhangi bir fiziksel oturum hakkınız yoktur. Estonya’ya veya Avrupa Birliği ülkelerine giriş hakkı vermez. E-Oturum ID kartını fiziksel bir oturum kartı olarak kullanamazsınız, herhangi bir seyahat belgesi olarak sunamazsınız. E-Oturum kartından herhangi bir fotoğraf da bulunmamaktadır.

E-Oturum Başvurusuna Başlamadan Sizden İstenecek Gerekli Bilgiler

  • İsim ve diğer kimlik bilgileriniz
  • Pasaport fotoğrafınızın taranmış dosyası
  • Kimliğinizin taranmış dosyası
  • E-Oturuma neden başvurduğunuza dair açıklayıcı bir yazı. Sınır güvenliği ve polis tarafından yapılacak araştırmada bu bilgileriniz kullanılacaktır.
  • 100 Euro ID kart ücreti. Kredi kartı ile ödeyebiliyorsunuz.
  • Kartınızı teslim alacağınız adres

Kartınızı teslim alacağınız adres olarak 38 Estonya konsolosluğundan herhangi birini seçebilirsiniz. Estonya konsolosluğunun olduğu ülkeleri  bu linkten inceleyebilirsiniz >

E-Oturum başvurusuna artık başlayabilirsiniz.

E-Oturum başvurusuna buradan başlayabilirsiniz >

E-Oturum Başvurunuzun Neticelenmesi Ne Kadar Sürer?

E-Oturum kartları diplomatik posta yoluyla  haftada bir kere toplu olarak gönderilmektedir. Kartlar belirtiğiniz adrese gönderilir. Teslim adresi genelde bağlı olduğunuz ülkenin Estonya konsolosluğu olmaktadır. Başvurunuzun değerlendirilmesinden konsolosluğa gönderilmesi genelde 3-4 haftayı bulmaktadır. Kartınız konsolosluğa ulaştığı zaman size gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Kart teslimi hakkında teslim alacağınız konsolosluktan da bilgi almanız mümkün.

Akıllı ID Kartınızı Nasıl Teslim Alacaksınız?

Güvenlik soruşturmaları yapıldıktan sonra başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığına dair bir e-posta alacaksınız. Onaylandıysa ID Kartınızı alacağınız adrese/ konsolosluğa çağrılacaksınız. Kartınızı almaya gittiğinizde başvuruda kullandığınız kimlik kartlarını mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca kartınızı almadan önce konsolosluk tarafından parmak izlerinizin alınacağını hatırlatayım. ID kartınızı ve E-Oturumunuzu aldıktan sonra şirket kurma başvurunuzu online olarak yapmaya başlayabilirsiniz. Artık siz de bir E-Estonyalısınız J Unutmayın kartınızı 6 ay içinde konsolosluktan almanız gerekiyor, kargo yoluyla teslim almanız mümkün değil, kendinizin gitmesi gerekiyor.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra şirket başvurularına başlayabilirsiniz. Başvuruya başlamadan önce yazımın başında linklerini verdiğim 2 yazımı okumanızı öneririm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *