NOT: Çok soran olması nedeniyle bu not sonradan yazıya eklenmiştir. Ehliyet teorik sınavına ait Türkçe kaynak, kitap ve en önemlisi çıkmış soruları nasıl bulurum diye soranlar oluyor. 500 SEK karşılığında aşağıdaki mail adresinden ben satın aldım çok işime yaradı.
Kaynak ve çıkmış sorular temin etmek için: ” isvecehliyet @ yandex.com ” .ilgilenenler direk mail atarak temin edebilirler.
__
Bu blog yazımda paylaşacağım aşamaları, ehliyet alacak kisinin araç kullanmayı bildiği ve herhangi bir ek eğitime ihtiyaç duymadığını kabul ederek yazıyorum. Türkiye’den İsveç’e gelen çoğu kimsenin Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti’nin olduğunu düşünüyorum. Ancak Türkiye’den aldığınız ehliyet , sanırım İsveç’te oturum aldıktan sonra 1 yıl geçerli oluyor.
İsveç’te Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?
İsveç’te sürücü belgesi almak minumum 1 ay olmak üzere 3-4 ayı bulabilmektedir.
İsveç’te Ehliyet Almanın Maliyeti Ne Kadardır?
İsveç’te Ehliyet Alırken Sırasıyla Yapılması Gerekenler
İlk yapılması gereken Trafikverket kurumundan ehliyet alabileceğinize dair belge almak.
Bunun için en yakin bir Trafikskola ( bizdeki Sürücü Kursu Şirketi gibi) ya gidilip, göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili formu doldurup , başvuru ücreti olarak 150 SEK ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan yaklaşık bir hafta sonra belirtmiş olduğunuz adrese ehliyet alabileceğine dair belge gelecektir. Bu belge geldikten sonra , eğer araba sürmeyi biliyor ve eğitime ihityacını yoksa yapmanız gerekenler;
Risk 1 eğitimini almak, Risk 2 eğitimini almak, terorik sınavı geçmek ve sürüş sınavı geçmektir.
Risk 1 eğitimi yaklaşık 3 saat sürmektedir. Önceden herhangi bir trafikskola ‘dan yer ayırtmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yer bulmakta sıkınıtı yaşayabilrisiniz. Risk 1 eğitiminde genel olarak, alkol, uyuşturucu ve yorgun olarak araç kullanmanın zararları anlatılmaktadır. Ders genelde isveççe dilinde veriliyor ancak ingilizce ders verilen yerler de bulmak mümkün.
Risk 2 eğitimi de Risk 1 gibi zorunlu bir eğitimdir. 4 saat süren bir eğitimdir. Risk 2 egitimde size yaklaşık 2 saat aracınız buz veya farklı bir sebepten dolayı yolda kayarsa nasıl davranmanız gerektiği anlatılıyor. Bu eğitimlerde kalma veya geçme yok, tamamlamanız yeterli oluyor.
Risk 2 eğitimini, Isterseniz bir Trafikskola vasıtasıyla ayarlayabilir veya direk Bromma veya Tullinge ’deki Halkbana merkezlerini telefonla arayıp eğitim için kendiniz yer ayırtmanız gerekmektedir. Bu eğitimde manuel veya otomatik vitesli araç seçebiliyorsunuz.
Teorik sınava gelirsek, bu sınavda 70 soru soruluyor. Bu 70 sorudan 5 tanesi sınava dahil değil ancak siz hangi 5’i olduğunu bilmiyorsunuz. Kısacası 65 sorudan sorumlu oluyorsunuz. 65 sorudan 52 doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Sınav süreniz ise 50 dakika.
Teorik ve sürüş sınavı giriş tarihlerinizi Trafikverket’in bu sayfasından seçebilirsiniz. Önce teorik sınava sonra sürüş sınavına giriyorsunuz. Daha önce belirttiğim üzere sınava Türkçe dilinde girebiliyorsunuz ancak Türkçe çeviride bazı sorunlar olabiliyor, ingilizce veya isveççe bilginiz yeterli ise bu dilleri seçmenizde fayda var. Ayrıca isveççe veya ingilizce dilinde çokça kaynak bulmanız mümkün oluyor.
Sınav tarihi alırken çok yakın tarihe yer almanız genelde mümkün olmuyor. Ancak her pazartesi belirttiğim websitesine girip yeni açılan tarihleri kontrol edebilir, tarihinizi değiştirebilirsiniz.
Sınavlara çalışacağınız kitapları kütüphanede bulabilirsiniz. Satın alacaksanız kitabın güncel olmasına dikkat edin , her sene değişen kurallar olabiliyor. Çalışma kitabında çok fazla ayrıntı var ancak bunlardan soru gelebiliyor, istatistiki verilerden de soru gelebilmektedir. Çalışma kitabına ek olarak örnek sorular çözmeniz gerekiyor. Türkiye’de olduğu gibi sınava hazırlanırken örnek sorular çok daha fazla işe yarıyor. Örnek soruları herhangi bir Trafikskola’ dan satın alabilirsiniz.
Sınavdaki soru dağılımı şu şekilde olmaktadır;
Araç tanıma ve araç kullanımı ile alakalı 7 soru, çevre ile alakalı 5 soru, trafikte güvenlik ile alakalı 16 soru, trafik kuralları ile alakalı 32 soru, kisisel degerlendirmeler ile alakalı 5 soru.
Sınava ingilizce veya isveççe girecekseniz bu sitelerden soru satın almanız da mümkün;
1-) www.korkortonline.se ( nispeten daha pahalı ancak ingilizce çevirisi daha iyi)
Yukardaki internet siteleri belli süreliğine sorulara erişim hakkı veriyor.
Sınava ilk girenler arasında geçme oranları çok düşük oluyor. Bu nedenle sınava girmeden önce mutlaka deneme testleri çözmenizi öneririm.
Bu arada sınav T-Central yakınlarında tek bir merkezden yapılmaktadır.
Sürş sınavına gelirsek; sürüş sınavına girmeden önce ise, İsveç ehliyetine sahip birileri ile sınava gireceğiniz yere yakın yerlerde sürüş denemeleri yapmanız faydanıza olacaktır. Sürüş sınavında görevli sizi sokak aralarından otabana çıkaracaktır. Görevli size sağa veya sola dön gibi talimatlar yerine en yakın yerde görebileceğiniz trafik levhalarından birini söyleyip levhalar yardımıyla gideceğiniz yeri bulmanızı isteyecektir. Ekonomik araç kullanımına İsveç’liler özen gösterir bu nedenle motoru boğmamaya özen gösterin.
Genel olarak ehliyet almak için gerekli şeyleri anlatmaya çalıştım. Teorik ve/veya sürüş sınavından kalırsanız aynı sınavları tekrar almanız ve ücreti tekrar ödemeniz gerekecektir. Teorik sınavı geçip, sürüş sınavından kalırsanız, 2 ay içinde sürüş sınavını geçmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde teorik sınavı geçmiş olmanıza rağmen teorik sınavı tekrar geçmeniz gerekecektir.
Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra ehliyet sürücü belgeniz belirtiğiniz adrese gönderiliyor. 2 yıl sürücü belgenizin deneme süresi olarak kabul ediliyor. Bu sürede önemli bir suç işlerseniz ehliyetiniz geri alınıyor.