Son Yıllarda özellikle Avrupa’nın bilişim merkezlerinden biri olmaya aday gösterilen Estonya’da elektronik ortamda şirket kurmak mümkün. Mobil uygulamalardan, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarına, sosyal ağlar ve finans yazılımlarına kadar binlece startup projesi artık Estonya’dan tüm dünyaya açılıyor.
Bu yazımda daha çok Estonya’da şirket kurmak isteyenlere, şirket sınıfları ve elektornik şirket kurma başvuru aşamalarından bahsedeceğim. Şirket kurma süreci olabildiğince basitleştirerek hızlandırılmış, tüm hazırlıkları yaptıktan sonra bir kaç saat içinde şiret kurmak için başvuru yapmak mümkün. Tüm başvuru işlemlerini elektronik olarak kendiniz veya noter aracılığı ile yapabiliyorsunuz. Her ikisini de hangi durumlarda tercih etmeniz gerektiğini de kısaca anlatmaya çalışacağım. Estonya’nın Startup girişimcileri için değerli bir yatırım alternatifi olabileceğini düşünüyorum.
Estonya’da Elektoronik Şirket Kuruluşu Nasıl Yapılır?
Estonya’da Şirket Kurmak için öncelikle uygun formların doldurulması ve yatırım sermayesi ve çalışan sayısına göre doğru şirket sınıfının seçilmesi gerekiyor. Bu seçimi; şirketinizin büyüklüğü ve sermayesine göre bu linkten belirleyebilirsiniz >. ( karşılaştırmalı olarak tüm sınıfları görebilirsiniz)
Kurmak istediğiniz şirketi yukarıdaki linkteki şirket sınıflarına göre belirledikten sonra şirket isminizi ve faaliyet alanlarınızı belirlemeniz gerekmektedir.
Bu ön belirlemelerden sonra Estonya’ da şirket kaydınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
Estonya’da Şirket Kurmak için 2 Yöntem var
Elektronik başvuru yolu ile Estonya’da Şirket kurabilirsiniz. ‘E-Commercial Register’s Company Registration’’ yani online şirket kaydı oluşturma da diyebileceğimiz bir sistem mevcut.
Diğer yöntem ise noter aracılığı ile işlemleri yürütmek.
Bu 2 yöntemle de ticari kaydınızı oluşturabilirsiniz. Ancak elektronik başvuru yöntemini seçerek işlemleri daha hızlı ve daha kolay yapabilirsiniz.
Estonya’da Elektronik Başvuru ile Şirket Kurarken;
Elektronik şirket kaydı, en rahat,en uygun ve en hızlı yöntem. Online şirket kayıt portalına kayıt için ( ID Kart veya Mobil ID kart) ve dijital imzanızın olması gerekmektedir. ( Tüm şirket başvurularında bu gereklidir sonraki blog yazımda bu konuyu detaylı anlatacağım)
Elektronik başvuruda şirket kurucuları ve imza sirkülerinde ismi geçen herkesin dijital imza sahibi olması gerekmektedir.
Elektronik Şirket Kayıt Portalında , özel limitet şirketi, Genel Ortaklı Şirketler, limitet ortaklığı , şahıs şirketleri veya kar amacı gütmeyen şirketler kurabilirsiniz. Ancak Ticari Dernekler veya Halka açık şirketlerin elektronik portal aracılığı ile kurulması mümkün değildir.
Online Şirket Kayıt Portalında kurucuların tamamının isimleri, şirket ismi ve detaylı bilgileri girildikten sonra başvuru ücretlerinin ödenmesi gerekiyor. Şirket ortaklık yapısından pay sahiplerinin oranları ayrıca belirtilmesi gerekiyor. Online başvuruda şirket sermayesi yatırılmadan da şirketin kayıt başvurusunu yapabilirsiniz. İlgili kapital sermayesinin daha sonra da belirtilmesi mümkün.
Elektronik başvuru ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye de ulaşacağınız bu siteden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz >
Başvuru yapmadan önce şunu tekrar hatırlatmakta fayda var başvuru yapabilmek için dijital imza sahibi olmanız, ID Kart veya Mobile ID sahibi olmanız gerekmektedir. Başvuru 1-2 saat içinde yapmak mümkün ancak hata yapmamak için 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyorum.
Noter Aracılığıyla Estonya’da Şirket Kurmak
Hangi durumlarda elektronik doğrudan başvuru yapmak yerine noter kullanarak Estonya’da Şirket Kurmayı Tercih Etmeliyiz?
- Şirket ortaklarından herhangi biri sermaye yerine işgücü desteği verecekse örneğin yazılım, ekipman vb.
- Şirket kurucularının dijital imzasının olmaması
( Noter aracılığı ile Estonya’da Şirket Kurmayı düşünürseniz , Estonya’da uygun bir noteri buradan bulabilirsiniz > )
VAT (KDV) Vergi Mükellefi Olarak Kayıt Yaptırmak
Yıllık vergilendirilebilir kazancınız bir takvim yılında 16.000 Euro’dan fazla ise , Estonya’nın ilgili vergi dairesine VAT(KDV) mükellefi olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu vergi mükellefi başvurusunu en geç, 16.000 Euro kazanca eriştikten sonraki 3 işgünü içinde yapmanız gerekmektedir. Eğer cironuz 16.000 Euro altında ise bu başvuruyu yapmanız gerekmemektedir.
Duran varlıklarınızın satışı veya devri vergiye tabi olmayacaktır. Ayrıca cironuz %0 vergi kalemlerinden oluşursa VAT (KDV) vergi mükellefi başvurusu yapmanıza gerek kalmamaktadır.
Yıllık cirosu 16.000 Euro’nun altında olan şirketler, üretim malları veya hizmet sunumları (bilgisayar, ekipman, üretim hatları vb.) için yüksek maliyetli sabit kıymetler veya hammadde satın almayı planlıyorsa, KDV mükellefi olarak kayıt olabilirler. KDV mükellefi olarak kayıt yaptırmanız, size, satın aldığınız mallara ve hizmetlere ödenen KDV’yi geri almanıza olanak sağlar. Tabi burada somut olarak Estonya’da iş yaptığınızı veya yapacağınızı kanıtlamanız gerekir.
Estonya’da vergilere dair daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz >
Sonuç Olarak :
Estonya’da Elektronik Şirket Kaydı Başvuru için görseller ile aşama aşama başvuru sürecini bu linkten öğrenbilirsiniz >
Özellikle Türkiye’de inovatif girişimcilerin startup projelerinde yatırım ülkesi olarak bu alternatifi de değerlendirebileceklerini düşünüyorum.
Şirket kurma başvurularına başlamadan tamamlanması gereken digital imza ve E-Oturum (e-Residency) başvurularının nasıl yapacağınızı ‘Estonya’da E-Oturum (E-Residency) Nasıl Alınır? ‘