Estonya’da Şahıs Şirketi Online Nasıl Kurulur?

Daha Önceki  yazımda genel olarak Estonya’da elektronik başvuru ile şirket kurma alternatiflerinden ve şirket sınıflarından bahsetmiştim.  ( Okumadıysanız ilk olarak ”Girişmiciler için Cazibe Merkezi: Estonya” başlıklı yazımı okumanızı öneririm) Bu yazımda  bireysel startup başvuruları için Şahıs Şirketi başvurusunun nasıl yapılacağını genel hatları ile aktarmaya çalışacağım.

Estonya’da şahıs şirketi  başvuruları Estonya dilinde ‘FIE’ diye kısaltılıyor. Bu kısaltmayı gördüğünüz yerde şahıs şirketinden bahsedildiğini anlayabilirsiniz. Farklı şirket seçeneklerine göre tek başına veya aile şirketi olarak iş yapacaklar için en uygun çözüm bu. Bireysel Girişimciler için bence iyi bir başlangıç şekli olabilir.

FIE ( şahıs şirketi) Olarak Faaliyet Göstermenin Faydaları

  • Minimum sermaye tutarı diye bir zorunluluğunuz yok.
  • Şirket Başvurusu ve kayıt aşaması diğer seçeneklerden gerçekten çok daha kolay
  • Ortaklık söz konusu olmayacağı için herhangi bir ortaklık sözleşmesi hazırlamanıza  gerek yok.

Ancak şahıs şirketinde,  şirkette oluşacak borçlardan şahıs sorumlu olacaktır. Limitet şirketlerde Türkiye’de olduğu gibi şahıs sorumlu değildir.  Ancak şahıs şirketlerinde şirket sahibi tüm borçlardan sorumlu olacaktır.

Herhangi bir şahıs şirketi kurduktan sonra faaliyetlerinizi askıya alma durumu söz konusu olursa, bunu ilgili birime bildirmeniz gerekmektedir. Eğer ki dönemlik bir iş yapacaksanız  şirket kurma başvurusu yaparken başlangıç ve bitiş tarihlerini önceden belirtmeniz gerekmektedir.

Estonya’da Şahıs Şirketi Kurmadan Önce Yapılması Gerekenler

–       Öncelikle kuracağınız şahıs şirketinin ismini belirlemelisiniz. Şahıs şirketi  girişimcinin isim ve soy ismini içermelidir. Aynı zamanda aynı bölgede kurulu olan diğer şirketlerden farklı bir isimde olmalıdır. Şirket ismine dair kontrolleri bu linkten gerçekleştirebilirsiniz >

–       Hangi alanda faaliyet göstereceğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca faaliyet konunuza göre ek lisanslar gerekli olup olmadığını araştırmanız gerekmektedir. Ana Faaliyet alanınızı bu linkten seçerek belirleyebilirsiniz >

–       Şirketinizin adresinin belirtilmesi gerekmektedir.

Şahıs Şirketi (FIE) Faaliyeti İçin Başvuru

Şahıs şirketi kurmak için yapmanız gereken tek şey başvuruda bulunmaktır. Gerekli olan şey iş yapmak için gerekli bir banka hesabınızın olmasıdır. Daha önceki  ‘Girişmiciler için Cazibe Merkezi: Estonya’ yazımda belirtiğim 2 yöntemden birini kullanabilirsiniz, doğrudan elektronik başvuru veya noter aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz. Herhangi bir ortaklık sözleşmesi veya ana sözleşme (articles of association) hazırlamanıza gerek yoktur

Şahıs Şirketi Kayıt Başvurusu Nasıl Yaparım?

FIE kaydını online kayıt portalı aracılığı ile yapmak için;

Elektornik başvuru yapabilmek için dijtal imza sahibi olmanız gerekmektedir. ( ID kart ve ID kart okuyucu) . Aşağıdaki kriterleri izlerseniz hızlıca elektronik başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Şirket kurulumunda ismi geçecek her kurucunun  Estonya’da oturumunun olması gerekmektedir. (Estonya’da e-residency başvuru imkanı bulunmaktadır)

Başvuru ücreti elektronik olarak ödeyebilirsiniz. Ödeme bu siteden yapılmaktadır >

Faaliyet alanınızı Level 4 olarak seçerek bu linkten belirtmeniz gerekmektedir. Giriş yapacağını bu site Estonya ekonomik faaliyet alanı sınıflarını göstermektedir.

Başvurunuza tüm bu bilgiler ışığında buradan başlatabilirsiniz >

FIE ( Şahıs Şirketi) kuruluşunu noter aracılığı ile de yapabilirsiniz ancak kendinizin elektronik olarak başvuru yapmanızı öneririm. Elektronik imza yetkiniz varsa noter ile çalışmaya ihtiyaç kalmayacaktır.

Tüm işlemleri noter aracılığı yapacaksanız bu linkten uygun bir noter bulabilirsiniz >

Şirket kurma başvurularına başlamadan tamamlanması gereken digital imza ve E-Oturum (e-Residency) başvurularının nasıl yapacağınızı  ‘Estonya’da E-Oturum (E-Residency) Nasıl Alınır? ‘ yazımdan okuyabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *